VECKANS HÖJDPUNKT · Ögonblicket vi har väntat på är äntligen här! Den här veckan möts de bittra fienderna Abby och Gabi i en våldsam strid som bara en av dem kan vinna!


Den här veckan firas högtiden Thanksgiving i USA och så även i Salem, men vi misstänker att Abigail DiMera har svårt för att hitta någonting att känna sig tacksam för i år. Hennes liv har nämligen förvandlats till värsta mardrömmen – tack vare sin forna väninna Gabis galna hämndkomplott.

Hämnden är ljuv

Historien började för många månader sen när Abigail, efter att ha gått igenom den ena livskrisen efter den andra, drabbades av en psykologisk identitetsstörning och utvecklade personligheten ”Gabby” – en farlig kvinna som orsakade mycket oreda för Abigails anhöriga. Bland annat lämnade hon ett falskt vittnesmål som gjorde att Gabi Hernandez blev oskyldigt dömd för mord och hamnade i fängelse, där hon misshandlades av andra fångar till den milda grad att hon inte längre kan bli gravid. När sanningen äntligen nystades upp och Gabi blev frikänd, utgav hon sig för att förlåta sin väninna. Abigail var ju trots allt inte vid sina fulla sinnes bruk när hon vittnade i rättegången och kan därför inte hållas ansvarig för det som hände. Men samtidigt som Gabi höll god min utåt, kokade ilskan inombords och hon började i hemlighet utforma en avancerad hämndkomplott mot kvinnan som hon ansåg hade förstört hennes liv. Gabi iscensatte bevis och påhittade händelser som pekade på att Abigails identitetsstörning var tillbaka – med målet att hon skulle bli tvångsintagen på mentalsjukhus. Efter månader av intrigerande har Gabis hämndkupp nu gett resultat. Abigail vet att hon är mentalt frisk, men har kämpat en hopplös kamp för att försöka övertyga sina anhöriga om det. Till och med hennes livs stora kärlek Chad har gått på bluffen och såg till att hon blev tvångsintagen på psyket bara några timmar efter att hon hade fött sin nya dotter Charlotte.

Nu jäklar!

Den här veckan tar det hus i helvetet när Gabi dyker upp på mentalsjukhuset och hånfullt erkänner att hon ligger bakom komplotten som har gjort att Abigail har förlorat allt – sin man, sina barn och sin frihet. Men två saker har hon ändå kvar – sin mentala hälsa och sin kämparglöd, som hon kommer att behöva för att klara sig ur den här mardrömssituationen!

Camila Banus (Gabi)

Poetisk rättvisa?

”Det finns absolut en stolthet i det hon har gjort,” säger skådisen Camila Banus till tidningen Soap Opera Digest när hon beskriver Gabis konfrontation med sin gamla väninna. ”Det är lite som att ’Du trodde att du kunde göra nåt elakt mot mig – jag kan göra nåt lika jäkligt mot dig.’ Till syvende och sist bottnar Gabis energi i rättvisa. Hon är ute efter att skapa balans. Hon vill vara domaren och säga ’Det du gjorde mot mig var sjukt och jag ska rätta till det.’ Och att rätta till det innebär att hämnas.”

Gabi erkänner allt

Gabi håller upp Gabby-peruken för Abigail och ”säger att det var hon som planterade den för att det skulle verka som att Gabby var tillbaka,” förklarar Banus. ”Hon vet att oavsett vad hon säger till Abigail, så kan hon inte göra nåt åt det. Även om Abigail säga nåt, så kommer ingen att tro på henne. Hennes ord har inget värde längre.” Och Gabi finner en stor njutning i det, efter allt lidande hon har utstått på grund av Abigail. ”Det här är ett steg på vägen för Gabi att bearbeta alla sina känslor.” Abigail blir rasande över att hennes ”bästa vän” kunde göra så här mot henne. Det verbala grälet tar snabbt en fysisk vändning och Abigail försöker strypa sin fiende. ”Gabi blir lite förvånad,” erkänner Banus. ”Det vore snarare nåt som Abigails alter ego skulle göra. Gabi tror att Abigail kan ha förlorat förståndet. Kanske alla hennes personligheter har integrerats. Hon vet inte vem den här personen är.”

Mannen i mitten

Ödesdigert nog dyker Chad upp mitt under grälet. ”Det är på sätt och vis till Gabis fördel,” säger Banus. ”Gabi manipulerar situationen och använder den till sin fördel. Hon säger att ’Du såg det själv. Hon överföll mig precis.’ ” Abigail hävdar att Gabi har peruken, men Gabi lyckas gömma undan den. Chad uppfattar händelsen som ännu ett bevis för Abigails sviktande mentala hälsa och hon blir tyglad. Gabi verkar inte det minsta besvärad över det. ”Vid det här laget är Abigail inte Gabis vän så det finns ingen sympati,” säger Banus. ”Abigail var inte där när Gabi blev bortförd av fängelsepersonalen. Hon var inte där när Gabi blev blodigt misshandlad. Ingen tyckte synd om henne. Så Gabi bryr sig inte alls om att Abigail blir tillbakahållen, eftersom hon förtjänar det.” I hemlighet känner Gabi skadeglädje över händelseutvecklingen. ”Abigail försökte förstöra Gabis liv,” förklarar Banus. ”Gabi tog på sig uppgiften att hämnas och hon lyckades. Gabi tycker absolut att det finns anledning att fira.”

Vem som vinner den här bittra kampen återstår att se – och innan dess får vi vara med om ett skådespelarbyte. Grälet med Gabi i måndagens avsnitt blir det sista som Marci Miller gör i rollen som Abigail. Därefter blir hon ersatt av sin föregångare – Kate Mansi, som spelade Abigail under många år tidigare och som nu tar över stafettpinnen för att avslöja Gabis komplott! □

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte.