BRÖLLOP · Gabi kräver att Lani ställer in sitt bröllop med Eli – annars är hans farmor död. Nu måste Lani fatta sitt livs svåraste beslut!

Bäddat för fiasko

Bröllop i Salem brukar vara förknippat med överraskningar och skandaler. Tillställningen när Eli och Lani ska bli man och hustru är verkligen inget undantag. Det här bröllopet är dömt att misslyckas redan på förhand när en hämndlysten fiende utpressar bruden till att ställa in hela kalaset. Gabi kräver att Lani förnedrar sin fästman inför alla deras vänner och släktingar genom att dumpa honom framme vid altaret – annars använder hon sin specialutvecklade mobilapp för att ge Elis farmor en dödlig hjärtinfarkt! Lani våndas in i det sista över sitt dilemma. Hon vädjar till sin fiende att låta henne avbryta förlovningen med Eli innan bröllopet, för att skona honom från den kränkande behandlingen i offentlighetens ljus. Men det går inte Gabi med på. Hennes skarpa krav kvarstår – Lani måste ge honom det nedslående beskedet att hon inte kan gifta sig med honom inför alla bröllopsgästerna. Minuterna innan ceremonin ska gå av stapeln, märker hennes vänner att något är fel när bruden plötsligt får ett sammanbrott och låser in sig på toaletten. Men eftersom det inte är ovanligt att bruden är lite nervös inför sin vigsel, anar de inte vad som egentligen pågår.

En sista vädjan

Till slut gör den vackra bruden entré. Pappa Abe följer henne till altaret, där en förväntansfull Eli väntar på att få sätta ringen på hennes finger. Samtidigt tar Gabi plats bland åskådarna med mobiltelefonen i högsta hugg – till synes för att direktsända tillställningen till Julie, som är kvar på sjukhuset och inte kunde närvara personligen – men Lani vet förstås att Gabi kan göra något mycket värre med telefonen. Marlena håller i ceremonin och inleder med några goda råd till ett lyckat äktenskap. En skärrad Lani avbryter henne till slut och vänder uppmärksamheten till sin utpressare i publiken. ”Jag står här i dag på min bröllopsdag – den viktigaste dagen i mitt liv”, konstaterar hon och vädjar till Gabi att inte göra verkligheten av sina hot. ”Jag hoppas du kan bortse från den eventuella bitterhet och ilska som du känner … För Eli och Julies skull och alla som älskar dem. Snälla, kan du göra det?” Eli och bröllopsgästerna förstår att Lani ber om förlåtelse för incidenten där Gabis make hamnade i skottlinjen och blev skjuten till döds, men anar inte att så mycket mer står på spel. Gabi ger henne ett kryptiskt svar. ”Den här dagen handlar inte om mig. Den handlar om dig och Eli – och valen som ni gör kommer att påverka resten av era liv”, säger hon och tillägger bestämt att ”Jag menade vartenda ord som jag sa.” Lani förstår nu att Gabi verkligen kommer att göra verkligheten av sina hot och ge Julie en hjärtinfarkt om bröllopet genomförs.

Chockbeslutet

När ceremonin fortsätter ber Eli att få ordet. Han förklarar att han kom till Salem för en begravning, men nu står han här på sitt bröllop. Snacka om att han och Lani har gjort en lång resa. Sorgen när de förlorade sin son David Abraham kunde ha blivit dödsstöten, men istället förenades de i sin kärlek och ser nu fram emot att leva resten av sina liv tillsammans. När Marlena frågar om han är beredd att älska sin brud i nöd och lust tills döden skiljer dem åt är svaret solklart: ”Ja.” Men när Lani får samma fråga blir det tyst. Hon skruvar nervöst på sig och bjuder oss tittare på en inblick i vad hon egentligen vill göra just nu – kasta sig över Gabi i publiken och ta ifrån henne telefonen! Men verkligheten är en annan. Med sorg i hjärtat tvingas hon ge Eli det nedlåtande beskedet: ”Jag kan inte göra det här.” Alla tappar hakan av chock när bruden springer iväg med tårar i ögonen.

En vit lögn

Eli springer efter sin brud och hittar henne till slut – storgråtande och sittande på marken i sin brudklänning. Han förstår inte vad som pågår och hur hon kunde göra så här. Lani vädjar till honom att bara lämna henne i fred, men han kräver förstås en förklaring. Eftersom Gabi har tvingat henne till tystnad om utpressningen, hävdar Lani att det är hennes känslor som är problemet. Hon älskar honom inte tillräckligt mycket för att bli hans hustru helt enkelt. De förenades i sorgen över sin döde son, men det betyder inte att kärlek automatiskt uppstod. Hon har försökt älska honom, men tvingades till slut inse att hon inte gör det. Eli tror knappt sina öron, eftersom hela den här förklaringen är raka motsatsen till det han har känt och upplevt de senaste månaderna. ”Jag är ledsen”, beklagar Lani upprepade gånger och springer slutligen ut i nattens mörker. En förtvivlad Eli lämnas ensam och bedrövad på en parkbänk, men bara för en kort stund. Plötsligt dyker en sympatisk själ upp och erbjuder sin tröst. Dessvärre är det Gabi och hennes avsikter är allt annat än ärliga. Hon ger Eli en falsk kram, samtidigt som hennes hånleende bakom hans rygg vittnar om att hämnden är ljuv!

Ska det sluta så här för Eli och Lani eller ska sanningen komma fram?

Lämna en kommentar